6 Ekim 2012 Cumartesi

Orta Seviye Taekwondocular için Taktikler

Taekwondoda orta seviyelere gelmiş sporcular taekwondoda bazı beceriler kazanmış ve bazı müsabaka tecrübeleri edinmiş olsalar da çalışmalarda çok genel ve bariz hatalar yaparlar. Kaslarındaki gücünü becerilerinde kullanabiliyor mu? Tüm problem buradadır.Taekwondo kasların gücüne değil, onların becerikli kullanılmasına bağlıdır.Orta seviye sporcuların en büyük problemleri burada başlar.Taekwondoda fiziksel güçlerini öne çıkarmak isterler.Bunu da iri kaslardan üçgen vücutlardan geçtiğini sanıp taekwondonun çok önemli prensiplerini çalışmaktan kaçarlar.Kendilerini haltere ve body çalışmaya yönlendirirler.

Müsabakalarda rahibe üstünlük sağlamayı her sporcu ister .Bu üstünlüğü sağlamanın en kolay yolu nedir? Daha güçlü kaslar edinmek mi veya vücudun denge ve hareketlerindeki mükemmel sürat mi? Güçlü kas antrenmanları müsabakalarda size zafer kazandırmaya yeter mi?

Buradaki gerçek problem nedir? Lütfen niye taekwondo çalıştığınızı iyi bir kez düşünün karşılıklı konuşalım ve taekwondo çalışmanın neden yapılması gerektiğinin hakkını verelim.
veya direk olarak güçlü bir rakibin nasıl alt edilebileceğini konuşalım.Önce gidip hemen bir değişiklikle vücut geliştirme çalışmasına başlayın ve güçlü kaslar edinin.Bir süre yapın .Ama rakibi yenmeyi beceremezsiniz..Daha sonra taekwondo ile vücut geliştirmeyi birlikte yapmaya başlayın.Taekwondo çalışmakla elde ettiğiniz avantajın ,vücut geliştirme çalışması yapmaktan elde ettiğinizden farkı nedir.Şunu göreceksiniz. Vücut geliştirmeyle bir güç elde etmişsiniz ama bu gücün kullanımını bilmediğinizden işe yaramıyor.Taekwondoda ise az bir güç ile bu işin üstesinden gelirsiniz.


Taekwondo insanın mevcut  gücünü en etkili olarak kullanma yolunu öğreten bir sistemdir.
Bu yüzden taekwondo yapan zayıf çelimsiz küçücük bir insanın,nasıl olurda iri kaslı ve güçlü  bir adamı alt ediverdiğini anlarsınız.


Sadece kas gücüyle zayıf bir insanın iri kıyım birini yenmesi imkansızdır.Bu nedenle size bunun için kas çalışması yerine taekwondo çalışılmasını seçmenizi öneririm.Ama hala siz gücün efektif kullanılması yerine bir saplantı içinde body çalışarak güç elde etmeye devam ediyorsanız çalışmalarınızın tamamında temel bir çelişki var demektir.
Bu temel çelişkilerden kurtulmak için, müsabaka çalışmalarınızda kafanıza yerleşmiş tüm sabit fikirleri terk edin ,kendi hareketlerinizi ve rakibinizin hareketlerini iyi gözlemleyin ve hocanızın size öğrettiklerine harfiyen uyun. Küçük faydalar veren şeyleri daha büyük avantajlar için terk etmelisiniz.arif insanın seçimi budur.


Taekwondonun becerileri  aşırıya kaçmamak şartıyla dövüş teknikleri üzerine kuruludur. Taekwondodaki temel hareketler tüm dövüş sanatlarının temel inde vardır. Taekwondonun çok büyük gücü kişinin güçlü kaslarından değil aşırılığa kaçmayan güzel ve tam duruş pozisyondan gelir.Evet aşırılığa kaçmama sizin tüm çalışmalarınızda olduğu gibi duruş pozisyonunuzda da çok çok önemlidir.Yani taekwondoda fiziksel ,yapısal olarak gücün karşılığı kas yapısının iriliği değil kişinin duruş pozisyonundaki mükemmelliktir Taekwondocuda gücün dışa vurumu böyle belli olur.Müsabakalarınızda başarıya ulaşmak ve kendinizi aşırı zorlamadan rakibe göre daha fazla güçlü kalmak istiyorsanız ,kafanızdaki güçlü olmakla ilgili tüm saplantıları silip taekwondonun ve hocanızın size tavsiyeleri doğrultusunda yeni değişimler yaşamalısınız.


taekwondo becerileriniz iki temel dayanağı vardır.Birincisi insanın yapısal gücüdür. 
Vücut yapınız ve fiziği taekwondoya uygun olmalıdır.İkincisi ise bu gücün ekonomik olarak en verimli şekilde rakip karşısında kullanılmasıdır.Taekwondo öğreniminde yapılan gücün karşılığı duruş pozisyonunun mükemmelliğinde aranır.

Gücün ekonomik en verimli şekilde kullanılmasının karşılığı da taekwondoda Kang-yu olarak adlandırılır.





0 yorum:

Yorum Gönder